Барак Обама казва, че Доналд Тръмп третира президентството като риалити шоу

Барак Обама


Барак Обама се появи виртуално от Филаделфия за трета вечерна Демократическата национална конвенция. Бившият президент подкрепи Джо Байдън – който беше официално номиниран за кандидат за президент на партията в сряда (19 август) – докато отправи пламенно упрек към настоящия POTUS Доналд Тръмп.

Седях в Овалния кабинет с двамата мъже, които се кандидатират за президент, каза Обама по време на своето обръщение. Никога не съм очаквал, че моят наследник ще възприеме визията ми или ще продължи моята политика. Наистина се надявах, в името на нашата страна, че Доналд Тръмп може да прояви известен интерес да се заеме сериозно с работата; за да може да почувства тежестта на службата и да открие някакво благоговение към демокрацията, която му е била предоставена. Но той никога не го е правил.

Вече близо четири години той не проявява интерес към работата; липса на интерес към намиране на общ език; няма интерес да използва страхотната сила на офиса си, за да помогне на никого освен на себе си и приятелите си; няма интерес да третира президентството като нещо друго, освен още едно риалити шоу, което може да използва, за да привлече вниманието, за което жадува, продължи той. Доналд Тръмпне е прераснал в работатазащото той не може. И последствията от този провал са тежки.

На друго място в речта си Обама посочи отношението на Тръмп към протестите на Black Lives Matter в Портланд и пандемията COVID-19.

Главнокомандващият не използва мъжете и жените от нашите военни, които са готови да рискуват всичко, за да защитят нацията ни, като политически подпори заразгръщане срещу мирни протестиращина наша земя, каза той. Те разбират, че политическите опоненти не са „неамериканци“ само защото не са съгласни с вас; свободната преса не е „врагът“, а начинът, по който държим служителите отговорни; че способността ни да работим заедно за решаване на големи проблеми като пандемия зависи от верността на фактите, науката и логиката, а не просто от измислянето на нещата.

Говорейки за Джо Байдън, бившия му вицепрезидент, Обама похвали неговата съпричастност, благоприличие и вярата, че всеки има значение.

Джо и аз дойдохме от различни места и различни поколения. Но това, на което бързо започнах да се възхищавамза Джо Байдъне неговата устойчивост, родена от твърде много борба; неговата съпричастност, родена от твърде много скръб, каза Обама. Джо е човек, който се научи – рано – да се отнася с уважение и достойнство към всеки човек, когото срещне…

Снощи (19 август) Камала Харис влезе в историята като първата чернокожа и южноазиатска жена, която прие номинацията за вицепрезидент на голяма партия, след като официално беше обявена за кандидат на Байдън.

В моя приятелКамала Харис, [Байдън] избра идеален партньор, който е повече от подготвен за работата, каза Обама за Харис. Някой, който знае какво е да преодоляваш бариерите и който е направил кариера, борейки се, за да помогне на другите да изживеят собствената си американска мечта.

Вижте клип от речта на Обама по-долу.