Член на Националната гвардия на Уисконсин е обвинен в бунт в Капитолия

Първа Страница


Член на Националната гвардия на Уисконсин е обвинен във връзка със смъртоносното въстание, извършено вКапитолий на САЩна януари 6.

Според Министерството на правосъдието Абрам Маркофски е арестуван и обвинен във влизане и пребиваване в сграда или територия с ограничен достъп; поведение, нарушаващо безпорядъка и нарушаване на правилата в сграда или територия с ограничен достъп; насилствено влизане или хулиганство; и парадиране, демонстриране или пикетиранев сграда на Капитолия.

Маркофски пътува до Вашингтон, за да присъствана Доналд Тръмппротест срещу удостоверяването на резултатите от президентските избори през 2020 г. След края на митинга властите казват, че Маркофски и Брандън Нелсън са отишли ​​до Капитолия на САЩ и са прекарали 40 минути в сградата.

Нелсън каза, че офицерите са насочвали хората към Капитолия. Маркофски каза това на властитеофицеротвътре каза, не мога да ви накарам да си тръгнете. Въпреки това, за ваша безопасност, трябва да си тръгнете. След като излязоха от сградата, мъжете се върнаха вкъщи в Уисконсин.

Майор Джо Тровато, говорител на Националната гвардия на Уисконсин, каза, че Маркофски е записан в армиятанационална гвардияоще през 2019 г. и в момента е частен първи клас, причислен към 1-ви батальон, 128 пехотен полк.

Според CNN Маркофски е един от почти 40 настоящи или бивши военнослужещи, които са обвинени във връзка ссмъртоносен бунт. Изданието също така казва, че повечето от арестуваните за безредиците имат връзки с десни екстремистки групи, като Proud Boys и Oath Keepers.

Още през февруари министърът на отбраната Лойд Остин издаде наказателна отговорност за цялата армияекстремизъм в рамките на службата. В момента се преразглежда определението на отдела за екстремизъм и се въвеждат нови процедури за скрининг.

Маркофски е билосвободен от затворав очакване на следващото му виртуално изслушване, което е насрочено да се проведе на 10 май. Той не се е признал.